Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Prasklina v anhydritové podlaze

Domů Články Dotazy Prasklina v anhydritové podlaze

Co dělat, když mi praskne anhydritová podlaha?  

Nalezená prasklina v anhydridu

Jestliže dojde k prasknutí anhydritové podlahy, což se může z různých důvodů stát, dá se to napravit. Proto se zbytečně nestresujte, není to konec světa. Pokusíme se Vám vysvětlit, jakým způsobem se dá této situaci čelit.

Proříznutí praskliny na anhydritu

Nejprve prasklinu v anhydritové podlaze v celé délce prořízneme diamantovým kotoučem. Proříznutí je hluboké asi zhruba 30 mm. V případě, že je ve skladbě podlahy zalité podlahové topení, musíme být opatrní. Podlahové topení by mělo být umístěno v podlaze v hloubce 40 mm pod anhydritovým potěrem, to znamená v bezpečí před naším proříznutím.

Příprava na zalití praskliny v anhydritu

Dalším krokem je provedení průřezů kolmo k prasklině. To je potřeba proto, aby tam zapadly kovové spony, kterými budeme anhydritovou podlahu sešívat. 

Zalitá prasklina - anhydrit

Pak se provede zalití vysypávkovou směsí. Na tu přijde jemný křemičitý písek. Sešitá anhydritová podlaha v místě praskliny už nikdy nepovolí. 


Jistě se budete ptát, proč k prasklině v anhydritové podlaze došlo?

  • Není dodržen dilatační poměr místnosti 1:3.
  • Začali jste příliš brzy po realizaci anhydritové podlahy nadměrně zatěžovat podlahu.
  • Přetížení anhydritové podlahy v jednom místě krátce po vylití. Např. po týdnu se začaly dělat sádrokatronové podhledy a při chůzi na štaflích došlo k prasknutí v rohu. Zde se jedná o bodové zatížení a po týdnu ještě není anhydrit dostatečně vyzrálý, aby vydržel v rozích velké bodové zatížení.
  • Došlo k velkému zatížení podlahy v protilehlých stranách místnosti. Tím je myšleno, že si jiní řemeslníci složí na jedné straně např. paletu s dlažbou, která má cca. 1 000,-kg a na druhou stranu např. sádrokartonáři  uloží sádrokarton s váhou 1 000,-kg. Při tomto zatížení může dojít k prasknutí v bodě pnutí a to nejčastěji uprostřed místnosti.  Dále pak může dojít k prasknutí  nebo naprasknutí ve výklenku místnosti , pokud se v něm složí těžká paleta s materiálem.Nebo se do výklenku v místnosti složí opět těžká paleta s materiálem.



Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte