Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Dotazy I.

Domů Články Dotazy Dotazy I.

Kolik centimetrů anhydritového potěru je potřeba vylít na izolace?

zalití vodního podl. topení

Obecně budeme-li vylívat anhydritovou podlahu nejčastěji při použití izolace EPS 100 do 100mm by výška vylévané anhydritové směsi měla činit 40 mm. 

Pokud chcete zvolit jiný typ izolace je třeba použití anhydritového potěru ve výšce na míru vaší představy o budoucí podlaze. K tomu je nutné promyslet tato kritéria?

  • Typ použité izolace
  • Tloušťka použité izolace
  • Stlačitelnost použité izolace
  • Plocha místnosti, ve které budeme anhydritovou podlahu vylévat
  • Účel, k čemu bude místnost sloužit se zvažovanými specifiky. 


Po té lze rozhodnout o správné výšce a množství potřebného anhydritu na vaší podlahu. 

Pokud tyto specifika znáte, můžeme Vám poradit a zaslat Vám potřebné informace. K tomu využijte náš kontakt zde.
Dále pak vždy vycházíme z technického listu výrobce.

EPS 100S, podlahový polystyren

Jakou tloušťku izolace použiji do anhydritové podlahy bez podlahového topení?

Nejčastější skladba podlahy bez podlahového topení je 80-100 mm, pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu minimálně 160 mm polystyrenu EPS100, nebo EPS150 a 45-50 mm anhydritu.

Jakou tloušťku izolace použiji do anhydritové podlahy bez podlahového topení?


Nejčastější skladba podlahy s podlahovým topením je 100-140 mm, pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu minimálně 200 mm polystyrenu EPS100, EPS150, nebo EPS200 a 50-55 mm + 20 mm (špunty systémové desky, nebo 15 mm trubka podlahového topení) anhydritu.

Jaký je běžně používaný polystyrem do anhydritové podlahy?


Běžně používaný do anhydritové podlahy je  polystyren  EPS 100, EPS 150, EPS 200, nebo kročejový polystyren EPS T4000.

Tyto EPS polystyreny se používají jako izolanty  pro zateplení domu.  Rozdělujeme je na podlahový, kročejový, fasádní a soklový.

Hlavním měřítkem pro kvalitu polystyrenu je parametr tepelné vodivosti (lambda). Čím nižší je hodnota W/mK, tím má polystyren lepší tepelně izolační vlastnosti. Podle součinitele tepelné vodivosti se odvozují ostatní hodnoty jako součinitel prostupu tepla U, nebo tepelný odpor R. 
Blog o anhydritových podlahách připravený pro vaše přímé dotazy zde.

Jak vyřešit anhydritovou podlahu pod krbem?

Krb
Musíte znát rozměry a váhu krbu. Místo, kde bude stát krb si označíte a přidáte cca. + 20cm na každou stranu. Provedete snížení tepelné izolace tak aby tloušťka anhydritové desky byla alespoň 60 mm (záleží na váze krbu). Nejlépe je když si pod krbem vyměníte tepelnou izolaci za jinou s menší stlačitelností (nejlépe extrudovaný polystyrén). V místě, kde bude krb se nedává podlahové topení. Jako další možná varianta je zašalovat místo, kde bude stát krb a (doporučujeme) až po vylití anhydritové podlahy provést vybetonování.


Je vhodné udělat anhydritovou podlahu pod vanou?
 

Ano je to zcela běžné, pod vanou se pouze poníží izolace. V případě, že je vana v patře, kde je použita kročejová izolace, tak se kročejová izolace v místě vany nahradí izolací s větší pevností a to tak, aby  prostor pro anhydrit vycházel cca60mm.

Lze realizovat anhydritovou podlahu v koupelně?

Pokud se nejedná o veřejné koupelny, nebo sprchy tak se aplikuje anhydritová podlaha do koupelen. Je potřeba před pokládkou finální krytiny provést důkladné ošetření podlahy hydroizolační stěrkou. Hydroizolační stěrka se musí aplikovat i při použití cementové podlahy.

Je možné vylít anhydritovou podlahu ve sprchovém koutu? 

Pokud se jedná o sprchový kout s vaničkou tak ano, zde se aplikuje anhydritová podlaha. Pokud budete mít sprchový kout bez vaničky s požadavkem do spádu, tak je potřeba tento kout zašalovat a nevylévat anhydritem. Anhydritovým potěrem Vám nedokážeme udělat spád ke kanálku. Nejčastěji používané řešení. Někteří zákazníci chtějí aplikovat anhydrit i do sprchového koutu bez vaničky, s tím že se poníží výška anhydritu ve sprchovém koutu a požadovaný spád jim provede obkladač při pokládce dlažby. Toto řešení se používá zřídka.

Dá se použít anhydritová  podlaha v garáži?

Pokud provádíme realizaci podlah v celém objektu a je součástí i garáž tak v 70% provádíme realizaci anhydritové podlahy i v garáži. Pozor pokud v garáži není provedena hydroizolace tak samozřejmě nelze provádět pokládku anhydritu. Jaká má být správná tloušťka anhydritu? Tloušťka anhydritové podlahy se vždy určuje podle typu podkladu (tloušťky izolace a její stlačitelnosti) v závislosti na ploše m2 místnosti. Vždy vycházíme z technického listu výrobce. Pokud nevíte jakou tloušťku zvolit tak Nám zavolejte, nebo napište a my Vám rádi poradíme.

Unese mi podlaha velké těžké akvárium, knihovnu…?

Pokud si chcete umístit do svého RD velkou knihovnu, velké akvárium, nebo jiný předmět, který bude těžký (tím je myšleno 400,-Kg a více) tak je s tímto potřeba počítat a přizpůsobit tomu skladbu podlahy a výšku anhydritu v místě kde bude konkrétní předmět stát.



Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte