Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Vysychání anhydritového potěru

Domů Články Péče po vylití podlahy Vysychání anhydritového potěru

Vysychání anhydritového potěru


Výhoda anhydritu  https://www.anhydrit-podlaha.cz/clanky/vyhody/19-vyhody-a-vlastnosti, je možnost nechat vysychat anhydritovou podlahu už po dvou dnech od realizace.

Během prvních 48 hodin je potřeba zajistit, aby na podlahu nedopadalo velké sluneční záření (např. okno přes celou stěnu) klasické okna nevadí, budova byla bez průvanu a teplota se nenacházela nad 30°C, nebo pod  5°C (nesmí klesnou pod 3°C).

Po 48 hodinách, lze začít intenzivně větrat, nebo využít jeden ze tří doporučených způsobů vysychání podlahy.


a) Přirozeně

Tento způsob je nejlevnější, ale lze ho využít pouze za určitých podmínek. Ideální roční období je léto, kdy se teplota nedostane pod 20°C a pohybuje se okolo 25°C. Přes den je potřeba nechat stavbu otevřenou, aby se docílilo velkého proudění vzduchu (na noc zavírat).

Ekonomicky výhodné

Závislé na počasí, potřeba celodenního větrání, nelze provozovat v zimě


b) Vysoušeči

Doporučeno používat pouze, pokud se teplota nedostane pod 10°C, jinak je potřeba zakoupení výkonnějších vysoušečů. Funguje na principu zchlazení vzduchu pod hodnotu rosného bodu, při kterém proběhne uvolnění vlhkosti, kterou zachytí přístroj. Čím vyšší teplota se na stavbě nachází, tím je tento způsob efektivnější. Dále je zde potřeba měnit umístění vysoušečů několikrát denně, aby se minimalizovalo riziko prasklin v podlaze a vysoušení probíhalo rovnoměrně.

Není potřeba větrat stavbu (lze jí mít uzavřenou)

Špatné využití způsobí praskliny, nákladné na elektřinu, nákladné na údržbu, nutnost několikrát denně přesouvat


c) Podlahové topení

https://www.anhydrit-podlaha.cz/kategorie/68-podlahove-topeni

Nejefektivnější způsob v zimě. Čím nižší teplota se venku nachází, tím efektivnější může být vysoušení. Tento způsob lze provozovat až po 7 dnech od vylití. Stavba musí být několikrát denně nárazově větrána, aby poklesla teplota vzduchu v budově. Pokaždé, když se studený vzduch ohřeje, pojme ještě více vody. Proces větrání opakujeme neustále. Lze také kombinovat s vysoušeči, pokud není možné stavbu větrat.

Před zahájením vysoušení je potřeba teplotu vody mít na 20°C a každý další den jí zvyšovat o 5°C až na 40-45°C. Maximální teplota krátkodobě smí přesáhnout 50°C, ale nesmí překročit 55°C. Teplotu vstupní vody je potřeba opět snižovat postupně, každý den o 5°C a to až na počátečních 20°C.


Orientační kontrolu vlhkosti lze provést pomocí průhledné fólie, kterou přilepíme po obvodu na povrch lité podlahy. Pokud po 24 hodinách se na folii nebude nacházet žádná vlhkost, může se provést přesné měření vlhkosti. https://www.anhydrit-podlaha.cz/clanky/pece-po-vyliti-podlahy/128-mereni-vlhkosti-betonu-anhydritu

Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte