Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Po realizaci: šlem

Domů Články Péče po vylití podlahy Po realizaci: šlem

Co je to šlem na ANHYDRITOVÉM POTĚRU?

Šlem je tenká vrstvička na povrchu anhydritové podlahy. Jedná se cca o 0,2 mm. Pokud se na podlahu bude pokládat krytina, která se nelepí k povrchu, tak stačí tuto vrstvičku před pokládkou finální krytiny pouze zamést. V případě, že se k povrchu bude ještě lepit finální krytina, je nutné tuto vrstvičku odstranit. Odstranění šlemu můžete provést dvěma způsoby:

1. Škrabkou na podlahu – provádí se 3 – 5 den od vylití anhydritové podlahy.

2. Bruskou (na parkety) – po vyschnutí anhydritové podlahy

Bruska na parkety

Pokud se provádí stržení šlemu škrabkou na podlahu (led) musí se to provést 3 – 5 den od vylití a uložení anhydritové podlahy. Záleží na prostředí, ve kterém je anhydritová podlaha uložená a na klimatických podmínkách. Je potřeba 3 den od vylití a uložení anhydritové podlahy vyzkoušet zda jde šlem strhnout. Pokud by se škrabka zasekávala do podlahy tak je potřeba stržení odložit a vyzkoušet to například odpoledne, čtvrtý den ráno, čtvrtý den odpoledne a nebo pátý den. Stržení šlemu škrabkou se provádí, pokud se chystáte na podlahu lepit finální krytinu (měkký tenkovrstvý materiál vinil, marmoleum) pod tyto tenkovrstvé měkké materiály je potřeba strhnout šlem bruskou a dát stěrku pro vyhlazení. Pozor pokud nestrhnete šlem škrabkou do pátého dne tak to již nepůjde. Šlem se pevně spojí s podlahou a nezbyde nic jiného než podlahu po vyschnutí přebrousit bruskou.

Stržení šlemu bruskou (na parkety) se provádí až po vyschnutí anhydritové podlahy. To je cca. 1 – 2 měsících. Opět záleží na prostředí, ve kterém je anhydritová podlaha uložená a na klimatických podmínkách. Vzhledem k tomu, že anhydrit se brousí mnohem lépe než beton, tak stačí na stržení šlemu i hrubý brusný smirkový papír. Nejlépe je použít plechový, nebo kamenný kotouč. Z podlahy se strhává šlem bruskou většinou pokud se jako finální krytina používá vinil, marmoleum a jiné tenkovrstvé materiály, které se lepí k podkladu.


Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte