Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Betonová podlaha versus anhydritová podlaha

Domů Články Články o anhydritu Betonová podlaha versus anhydritová podlaha

Anhydrit nebo beton?


Rekonstrukce či stavba domu. Co je vhodné použít? Anhydrit nebo beton?

            To je otázka, kterou si musí položit každý stavebník, když se rozhodne stavět nebo rekonstruovat dům či byt, případně jiný obytný či komerční prostor. Pokusíme se Vám pomoci ve vašem rozhodování, které někdy není vůbec jednoduché. Všichni známe a poměrně dobře se orientujeme v problematice betonových podlah. Ty mají u nás tradici a dlouhá léta v naší zemi měli tyto betonové podlahy prim. Důvodů bylo samozřejmě několik. Jedním z nich byla absence jiné funkční náhrady. Je pravdou, že betonovou podlahou toho moc nepokazíte a mnoho lidí Vás bude přesvědčovat o tom, že jsou léty prověřené. To je jistě pravda. 

 Beton je velmi dobrý materiál. Jeho   základem je směs vody, písku a cementu. Jsou různé druhy cementu, které se     rozlišují podle toho, jakou pevnost potřebujeme. Beton vidíme prakticky téměř všude kolem nás. Betonové mosty, sloupy, základy, podchody…  Po vylití betonové podlahy přicházíme na jednu z nevýhod betonové podlahy. Je třeba ji teprve doladit a uhladit tak, aby nám dosáhla rovnosti. I přes své dobré vlastnosti je to prostě mnohem náročnější a s méně jistým výsledkem, než v případě, že vyléváme podlahu anhydritovou. Důvod, proč nyní betonové podlahy někteří volí je především jeho cena. Ale pravdou je s ohledem a respektem k tomuto materiálu, že vlastnosti jsou prostě horší. Ušetříte možná kolem 15 procent při realizaci betonové podlahy, ale v konečném důsledku to může být mnohem dražší varianta, než-li anhydritová podlaha. Samozřejmě se může stát, že brzy přijde nový nástupce anhydritových podlah a dodavatelé budou vyvyšovat jeho vlastnosti. U nového materiálu také pomlčí o jejich nevýhodách. My už pracujeme na anhydritové podlaze dlouhé roky a troufáme si říct, že už je velmi dobře známe.

Anhydrit versus beton, betonová podlaha versus anhydritová podlaha, anhydritový potěr versus cement

Anhydritové podlahy jsou prostě lepší v tom, že jejich pokládka je snazší, čistější, rovinná. Těžko lze u betonu takových vlastností dosáhnout. Uvažovali jsme mnohokrát o rozšíření našeho podnikání s odklonem od anhydritových podlah, ale zkrátka a dobře nás ničím beton nepřesvědčil. A to se na našich stavbách pohybujeme denně. Denně také vidíme výsledné betonové a anhydritové podlahy.


Betonové podlahy na rozdíl od  anhydritových podlah mají využití v trvale vlhkých prostorech. Tím nemyslíme koupelnu. V koupelně není vlhkost trvalá. A anhydritová podlaha tu může být. K jejímu poškození v koupelně nedojde, protože opakovaně dochází k vyschnutí a upevnění vlastností anhydritových podlah. Vliv na to nemá ani stáří anhydritové podlahy. Velkou výhodou anhydritové podlahy je dosažení dokonalé rovinnosti a tu jistě oceníte až budete do svého domu či bytu instalovat nábytek. Prostě se postaví a stojí, žádné podkládání, žádné hledání správného místo, aby se nábytek nehýbal. To jistě z minulosti znáte.


Pokud potřebujete vytvořit někde na ploše domu spád, vždy se dá přistoupit na to, že se podlahy zkombinují a místo anhydritové podlahy použijeme část betonovou. U tradičně velkých domů trvá vytvoření betonové podlahy jeden den, dva. Chodit po ní můžeme po dalších dvou dnech. Začít se zatěžováním je vhodné asi tak po 7 – 8 dnech po vylití betonové podlahy. Abychom mohli dát betonovou podlahu použít do velmi zatěžovaných míst musíme přidat do betonu speciální přísadu, a nebo použít kari sítě, které nám zvýší pevnost. Při určování ceny betonové podlahy je třeba brát v potaz to, jaké vlastnosti chceme, aby výsledná betonová podlaha měla. Někomu záleží na tvrdosti, někomu na zátěži, někomu na množství a jiných okolnostech. Všechna specifika cenu betonové podlahy zvyšují. Rád bych beton

Betonová podlaha


Anhydritové podlahy jsou produkty ze sádry. Vlastně někdy lidé používají několik názvů pro tyto anhydritové podlahy. Třeba lité, či sádrové. Základem je síran vápenatý, pak písek, voda a specifické přísady. Používají se do interiérů, bytů, domů, kanceláří, zdravotních zařízení, škol, nákupních center apod. Nejpodstatnější vlastnost pro vás je, že při využití největších předností anhydritových podlah tj. samonivelační schopnost, můžeme s anhydritovou podlahou dosáhnout dokonalé rovné plochy. Takto anhydritová směs sama vyrovná nerovnosti, není potřeba ji vůbec brousit a upravovat do roviny.

Anhydritovou podlahu Vám dokážeme položit s rovinností 2 mm na dva metry. To je u betonové podlahy nerealizovatelné. Anhydritová podlaha si svou dokonalou rovinu zachová i po vytvrdnutí. Nedeformuje se a netrhá. Už při vylévání anhydritové podlahy se dá tvarovat a ne s ním mnohem jednoduší manipulace. Hodí se také velmi do prostor, kde uvažujeme o podlahovém topení, které se nyní stejně jako anhydritové podlahy stává samozřejmostí v dnešní době. Chodit po anhydritové podlaze můžeme asi tak po stejné době jako po podlaze betonové. Nicméně doba zatížení je kratší, tedy přesněji poloviční. Jsou to 3 dny. Cena za metr realizované anhydritové podlahy čtvereční metr může v konečném výsledku být nižší než u podlah betonových. Anhydritová směs uspíší vaší stavbu, je to mnohem snazší a čistější práce i pro okolí stavby a místností, je to podlaha s výbornou rovinností a přímo na ni lze pokládat nášlapnou vrstvu. Rád bych anhydrit

anhydritová podlaha

Pokud je člověk rozumný, dokáže využít a zkombinovat výhody obou materiálů. Na vlhké a nerovné prostory využít betonovou podlahu a na obytné a využívané prostory našich domovů použít podlahy anhydritové. A opravdu samotný anhydritový potěr může být ve výsledku levnější než beton. A na dalších materiálech můžete stejně u obou podlah ušetřit, pokud budete hledat rozumné nabídky. Ale upřímně, ne vždy je to žádoucí. A taky se určitě chceme v novém domově cítit co nejlépe a jsou věci, na kterých se nakonec nevyplatí šetřit. Takže do té doby, než nějaký nový druh podlahy tu naši anhydritovou podlahu převálcuje, tak jako v minulosti anhydrit beton, užívejme si těch předností, které anhydritová podlaha má. A až přijde něco lepšího, určitě i pak bude rozumné vybírat svědomitě a s ohledem především na kvalitu výsledného produktu. A stejně někdy bude nejlepší produkty kombinovat. 




Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte