Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Vlastnosti anhydritu

Domů Články Články o anhydritu Vlastnosti anhydritu

Anhydritová litá podlaha – nový produkt?

V ČR vám spoustu firem bude tvrdit, že se jedná o převratnou novinku. Najdou se i lidé z oboru, kteří o „Anhydritovém potěru“ nikdy neslyšeli a ani slyšet nechtějí, protože prosazují klasické betony. Překvapením, ale zůstává fakt, že anhydritová podlaha byla v Německu patentována v roce 1960. Do ČR se dostala až po revoluci. (kolem 90.let) Proto můžeme říci, že anhydritové podlahy jsou na trhu přes 55. Let!

Co je anhydrit?

Jedná se o samonivelační potěr, který pokládáme na podlahu. Vyznačuje se rovnou podlahovou plochou, snadnou a rychlou pokládkou a výbornou pevností. Také se vyznačuje vysokou tepelnou vodivostí, kterou lze ocenit při pokládce podlahových topení. Jde tedy o spolehlivé řešení pro vaši podlahu, díky němuž dosáhneme dokonalého vzhledu i funkčnosti. Jinak se jedná o potěr na bázi síranu vápenatého.

Základní složení anhydridových pojiv vychází ze síranu vápenatého. K tomu přidáme vodu a kamení - kamenivo. Při výrobě potřebujeme ahydrid přírodní nebo anhydrid syntetický  tj. anhydrid chemický. 

Anhydridové podlahy se mohou bát jen ti, co mají zažité staré technologie, které jsou oproti lité podlaze nepřesné, neefektivní, a časově náročnější. Spousta stavebníků, stavebních firem stále prosazuje klasické betonové podlahy. Je několik důvodů proč to se tomu tyto firmy brání. Neznají skutečné výhody anhydritu a bojí se, že anhydrit při reakci s vodou nabobtná. Ano anhydrit se skutečně nehodí do TRVALE VLHKÝCH PROSTOR, ale nenabobtná pouze ztratí část své pevnosti, kterou po vyschnutí opět nabyde.

Proč litou anhydritovou podlahu?

Často slýcháme dotazy, které se týkají volby správné podlahy do bytových prostor, kanceláři či průmyslových hal. Anhydritová podlaha je velmi vhodná a efektivní pro prostor, kde se snažíme vytvořit opravu rovné podlahové plochy a také tam, kde uvažujeme o umístění podlahového topení.

Víte co se stane s betonovým potěrem, který je uzavřený pod dlažbou pod kterou zatéká? Úplně se rozpadne a to tak, že po vybourání dlažby lze nabírat lopatkou (viz. Foto).

betonová podlaha v koupelně - stáří 10 let

Kam je vhodný anhydrit?

Do rodinných domů, bytů, kanceláři, škol, hal lehkého průmyslu, ale také do škol, obchodů, výstavních prostor apod.

Vlastnosti anhydridu:

  • nepraská
  • nevznikají nerovnosti, nedeformuje se
  • vysoce pevnostní
  • minimálně se roztahuje
  • čistá práce s anhydritem
  • vysoce kvalitní
  • rychle realizovatelné dodávky
  • užití vybraných a kvalitních surovin
  • dodávky s užitím nových a kvalitních technologií
  • bez dalšího nutného zásahu při dozrávání

Největší výhodou oproti tradičním cementovým potěrům je jejich vysoká kvalita. U cementových potěrů nižší kvalitu způsobuje především horší vstupní surovina. Následkem vznikají podlahy různých kvalit a s rozličnými problémy. Oproti tradičnímu betonovému potěru má anhydritová podlaha nižší tloušťku a na její vylití je potřeba menší množství směsi. To znamená ekonomickou úsporu pro investora stavby.

Jak je to s dopravou?

Anhydrid je dopravován pomocí šnekových čerpadel. Jde o fyzicky nenáročný způsob, který je spolehlivý, čistý a bez rizika poškození okolních prostor a konstrukcí.

Čerpadlo na anhydrit Čerpání betonu Šnekové čerpadlo BREMAT


Náročnost přípravy?

Při pokládce anhydridové podlahy není nutné vyztužovat a zhutňovat jako při práci s betonovým potěrem. Šetříme tím čas i vaše peníze. Litá podlaha je samonivelační a stálá forma dokonale rovného povrchu. Podlahové krytiny, (které se nelepí) lze položit přímo. Není je potřeba brousit ani při zrání jakkoliv ošetřovat. Vzhledem ke složení podlahy se nedoporučují trvale vlhké prostory.

Jsme zaměřeni na pokládku anhydritové podlahy v CELÉ ČR. Anhydritové podlahy pokládáme již několik let a vždy dodržujeme parametry uvedené v technickém listu výrobce. Anhydrid je nejžádanější podlahou. Je to nejlepší volba pro Vaší podlahu. Rychlost pokládky, vysoká pevnost v tahu za ohybu, vynikající vodivost, velice dobrá rovinnost podlahy ±2 mm/ 2 bm, minimální zatížení podlahové konstrukce (aplikuje se v menší tloušťce než beton). V Kolíně a okolí jsme již realizovali několik RD a budov. Díky velké síti provozoven po celé ČR realizujeme zakázky VŠUDE. Naše nejdelší vzdálenost byla realizace dřevostavby cca. 80 km za Mnichovem v Německu.

Jaká je nejvyšší přípustná doporučená vlhkost před uzavřením anhydritové podlahy?

Záleží na pokládané finální vrstvě. Pro Vaši orientaci uvádíme:

PVC ... 0,5 % , dlažba .... 0,5 %, propustná textilie ... 1%, linoleum .... 0,5 %, korek ... 0,5 %, parkety ... 0,5 %, laminát ... 0,5 %

Co způsobí zvýšená vlhkost u anhydridu?

1. sníží pevnost anhydritu (anhydridu)

2. vznik defektů na podlaze

3. nežádoucí chemické reakce

4. anhydrid a rozpad jeho povrchů.


Penetrace anhydritové podlahy

 Penetrace podlahy se dělá před tím, než budete na anhydrid aplikovat samonivelační stěrku, která je určena k vyrovnání. Většinou není tato úprava potřeba.




Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte