Prosíme chvíli strpení,
zpracováváme váš požadavek.

Původ anhydritu či anhydridu

Domů Články Články o anhydritu Původ anhydritu či anhydridu

Často dochází k záměně pojmů anhydrit a anhydrid.

Pojďme se na to podívat a udělat v tom jasno.

Chcete znát odpověď? Co je tedy anhydrid a co je tedy anhydrit?


Jak to všechno souvisí s u podlahou?

Zcela jednoduše. Pro výrobu  podlahy potřebujeme surovinu, která nám umožní výrobu kvalitních stavebních pojiv. Těm říkáme  maltoviny. Tyto  maltoviny jsou základem pro výrobu a přípravu anhydritu. Pro nás jsou stěžejní  potěry. V podstatě jde o to, že díky anhydritu  přichází a nějakou dobu je na trhu, moderní a nová generace podlahových ploch. Tyto materiály jsou určené pro vnitřní užití.

Co z toho plyne pro nás?

Máme zde východy nového  pojiva. Těmi jsou: kvalitní provedení pokládky s minimálním změnou objemu, rychlé uložení anhydritové podlahy, vysoká protipožární odolnost y, rychlá pochůznost  a také pro zájemce o podlahové topení ideální varianta milimetrově rovné . Tyto  potěry jsou skutečně nejmodernější hmotou v současnosti pro vylití  podlahy. Hodí se nejen do novostaveb či rekonstrukcí rodinných domů, ale také do objektů občanské vybavenosti. Pro nás bylo zajímavé realizovat podlahu například v pivovaru. Anhydrit dáváme tam, kde potřebujeme kvalitní povrch pro položení lina, koberců, dlažeb. Také lze tuto podlahu užít přímo jako nášlapnou vrstvu, uděláme-li nějaké nezbytné povrchové úpravy.


Lití  podlahy

Rozhodneme-li se pro litou podlahu, budeme potřebovat anhydritový potěr. Tento  potěr vznikne tím, že rozlijeme směs, kterou začneme hutnit pomocí speciálních tyčí. Užijeme-li tyče klasické například vibrační latě, není to vhodné. Není  dobré užít spojený potěr, nýbrž jej použít odděleně, použít vytápěný potěr nebo potěr plovoucí. Tento termín jistě znáte od plovoucích podlah. Naše „vápenaté potěry“ nepoužíváme do trvale mokrých míst a prostor jako jsou bazény, prádelny, sauny a jiné místnosti, kde by byla trvale naše  podlaha vystavena vlhkosti. Nemluvím nyní o koupelnách, ale spíše o celodenně namáhaných podlahách vlivem vlhkosti. Tam dochází k tomu, že  podlaha znovu vysychá a dosahuje svých vlastností jako je pevnost. Nyní se na pokládku anhydritu používá materiál obohacený o budiče a kamenivo s pískem se zrnitostí 0 – 4 mm. Jde o průmyslové anhydridy. Užité kamenivo nesmí obsahovat žádné zbytky, které by po smíchání vyplavali na povrch, jak se stává, odebírá-li někdo na realizaci  nekvalitní materiál za účelem ušetřit. V konečném důsledku toto náklady na ni a rychlost jejího uložení do stádia zakrývání, výrazně ohrozí a zvýší nákladovost  podlahy. Proto se řídíme známým heslem: Kvalita za rozumnou cenu. Ten kdo se setkává s  potěrem poprvé, možná v současnosti narazil na synonymum  a tím je Kalcimsulfátový potěr. Z něho můžeme vytvořit potěr, který můžeme užít jako spojovací potěr při realizaci  podlah, jako potěr na separační nebo izolační vrstvě, ale také jako potěr pro budoucí podlahové topení zakryté anhydritovou podlahou.


Proč zvolit tuto podlahu?


Při pokládce této podlahy je velmi přesná rovinatost. Pro představu lze dosáhnout rovinatosti  cca +- 2 mm na 2 metry lati. Zhutnění a samonivelace probíhá velmi rychle.Lze položit až 1000 m2 za den. Dosahuje homogenní skladby bez dalšího hutnění a hlazení, je vysoce pevná v tahu, ale také v tlaku. Další výhodou této podlahy je optimální tepelná vodivost pro podlahové vytápění realizované na vaší podlaze. 

Anhydritové podlahy

Pokud vás cokoliv zajmá, neváhejte nás kontaktovat!

+420 777013768 nebo nás kontaktujte